ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Από τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια στο Greektoys!

Από τα αρχαία χρόνια έχει διαπιστωθεί η παιδαγωγική αξία και η σημαντικότητα του παιχνιδιού για τη σωστή σωματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Με το παιχνίδι το παιδί δημιουργεί ένα φανταστικό κόσμο μέσα στον οποίο διασκεδάζει, αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά, εξερευνεί το περιβάλλον του, μαθαίνει τον εαυτό του, καλλιεργεί τη δημιουργικότητά του.

Γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ποικιλια παιχνιδιών, ομαδικών ή ατομικών, με ή χωρίς τη χρήση αντικειμένων. Κάποια από αυτά παραμένουν γνωστά ως τις μέρες μας, όπως η αμπάριζα, η τυφλόμυγα (χαλκή μυία), τα αγαλματάκια (ακινητίδα), τα πεντόβολα (πεντάλιθα), το κρυφτό (αποδιδρασκίνδρα), οι κούκλες (πλαγγόνες), η κουδουνίστρα (πλαταγή) και το αλογάκι.

Η διαχρονικότητα και η μαγεία αυτών των παιχνιδιών αποτελέσαν την πηγή έμπνευσης για την παιδική σειρά animation Greektoys. Οι τρεις αρχικοί χαρακτήρες της σειράς είναι αρχαία ελληνικά παιχνιδάκια.

Η σειρά Greektoys

Όταν οι τελευταίοι επισκέπτες φεύγουν και ο φύλακας κλείνει το μουσείο, η παρέα δε χάνει ευκαιρία να βρεθεί και να μπλεχτεί σε νέες περιπέτειες. Οι φίλοι μας είναι παιχνίδια μιας παλιάς εποχής που παρά το πέρασμα του χρόνου καθόλου δεν έχουν χάσει τη γοητεία τους και την παιχνιδιάρική τους διάθεση. Είναι τρεις, είναι μικροί, είναι μαζί.

Αυτή είναι η παρέα και κάθε βράδυ γεμίζει το μουσείο με γέλια, κουδουνίσματα και φασαρία.

Λίλυ η κουδουνίστρα

Το όνομά της είναι Ελένη παραπέμποντας στην Ωραία Ελένη της αρχαιότητας, αλλά οι φίλοι της την αποκαλούν χαϊδευτικά Λίλυ.

Είναι μια πήλινη πλαταγή, μια κουδουνίστρα. Κρατώντας την από το κεφάλι και κουνώντας την, τα κινητά μέλη του σωματός της, δηλαδή τα πόδια της, έκαναν ήχους για να ξεχνιέται το μωρό και να σταματά το κλάμα.

Φωτεινός παντογνώστης με άποψη για όλα! Δυναμική, γλυκιά και συχνά επιδίδεται σε αστεία με τους φίλους της. Είναι το πειραχτήρι και η ψυχή της παρέας. Ποιος άλλος εκτός από αυτήν θα μπορούσε να κατέχει τη θέση του αρχηγού? Είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη σε ηλικία.

Η Λίλυ μας είναι πήλινη κουδουνίστρα με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια. Τα μαλλάκια της είναι χρωματιστά και τα καμπανάκια της ηχούν σε κάθε γέλιο της. Είναι γνωστή και ως «πλαταγή».

 platagi1Lilly

Βαλίος το αλογάκι

Είναι ένα πήλινο αλογάκι με ροδίτσες το οποίο το παιδί μπορούσε να το σέρνει τραβώντας το από το χαλινάρι του και αυτό να κυλά πάνω στις ρόδες του.

Το όνομα του είναι αναφορά στο Βαλίο, στο ένα από τα δυο αθάνατα άλογα του Αχιλλέα (το άλλο ήταν ο Ξανθός). Ο Ποσειδώνας χάρισε το Βαλίο στον Πηλέα, πατέρα του Αχιλλέα, ως γαμήλιο δώρο. Σύμφωνα με την παράδοση, και τα δύο άλογα ήταν αρχικά Τιτάνες, σύμμαχοι του Δία και του Ποσειδώνα, που μεταμορφώθηκαν σε άλογα.

Το κέντρο της παρέας είναι ο Βαλίος και απολαμβάνει της προσοχής όλων. Είναι ένα πήλινο αλογάκι που κυλά πάνω στις ροδίτσες του. Είναι περήφανος και γενναίος! Θαυμάζει τον Πήγασο και ονειρεύεται να του μοιάσει όταν μεγαλώσει. Παρ’ όλο που δε μιλά, με το αθώο προσωπάκι του εκφράζει άριστα τα συναισθήματα του. Αγαπάει πολύ τη Λίλυ, το Φίλωνα και όλα τα μικρά παιδιά.

alogakiValios

Φίλων το γουρουνάκι

Είναι ένα αρχαίο αγγείο σε σχήμα μικρού γουρουνιού και χρησιμεύε ως μπιμπερό, αλλά και ως παιχνίδι. Το μπιμπερό είχε σχήμα μικρού ζώου για να βοηθάει το παιδί στη διακοπή του θηλασμού με ομαλό τρόπο.

Το όνομα Φίλων θα το συναντήσουμε σε φιλοσόφους, όπως τον Φίλωνα τον Λαρισαίο, τον Φίλωνα της Αλεξάνδρειας, και το μαθηματικό τον Φίλωνα τον Βυζάντιο. Η επιλογή του ονόματος όμως έγινε γιατί ο Φίλων παραπέμπει στη λέξη φίλος, καθώς ως μπιμπερό είναι ο πρώτος “φίλος”, το πρώτο παιχνιδάκι στη ζωή του μωρού.

Ο μικρότερος της παρέας είναι ο Φίλων το γουρουνάκι. Είναι καλόκαρδος και αφελής, συνεχώς ρωτάει και καμιά φορά είναι λιγάκι αφηρημένος, ίσως και ονειροπόλος. Του αρέσουν τα παιχνίδια που στήνει η παρέα, και όσο και αν η Λίλυ τον πειράζει, για αυτόν παραμένει το καλό του φιλαράκι.

Ο Φίλων είναι ένα πήλινο ροζ γουρουνάκι με πεταχτά αυτάκια, όμορφα μαλλάκια και μακριά μουσουδίτσα που χρησιμεύει για να ταΐζει τα παιδάκια. Ο Φίλων είναι το μπιμπερό των αρχαίων χρόνων.

gourounakiPHILON

Με τη Λίλυ, το Βαλίο και το Φίλωνα, τη σειρά Greektoys, επιδιώκουμε να μαθαίνουν τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s