Greektoys

Grecìa Salentina: Ένας ελληνικός πολιτιστικός θησαυρός στην Κάτω Ιταλία!

banner

Calimera1

Επιγραφή σε μνημείο στο Calimera

Το Greektoys ταξιδεύει στην Κάτω Ιταλία, ξεκινάει από το Lecce, θα πάει στο Calimera, στο Martano, στο Castrignano de ‘Greci, κτλ. και θα κάνει μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Τάραντο. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά τα χωριά με την Ελλάδα;
Η απάντηση: Μιλάνε Ελληνικά!

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων για το νέο επεισόδιο με το μουσικό σχήμα Encardia, το Greektoys ταξιδεύει στην Κάτω Ιταλία, στην περιοχή της Grecìa Salentina στη χερσόνησο του Salento. Σκοπός του ταξιδιού είναι να συναντήσουμε τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια που βρέθηκαν στην περιοχή και να επισκεφτούμε τα μέρη όπου ομιλείται η ελληνική διάλεκτος Grico. Το εγχείρημα του επεισοδίου είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο με την πολιτιστική κληρονομιά των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας και να μάθουν για τη συνέχιση του ελληνικού στοιχείου και της παράδοσης από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Μόλις φτάνεις στην περιοχή, νιώθεις σαν να είσαι στην Ελλάδα. Τα ελληνικά ονόματα βρίσκονται παντού! Σε χωριά, σε επιγραφές, σε παραλίες, σε ταμπέλες, κτλ. Όπως μας είπε ο Pati, κάτοικος του Martano: “Εδώ τα χωράφια μιλάνε ελληνικά!!!”

Την Grecìa Salentina αποτελούν τα ακόλουθα χωριά: Calimera, Carpignano Salentino, Sternatia Castrignano de ‘Greci, Corigliano d’Otranto, Cutrofiano, Martano, Martignano, Melpignano, Soleto, Zollino. Σήμερα, στο σύνολο οι κάτοικοι της Grecìa Salentina είναι περίπου 43.000.
Η προέλευση αυτών των κοινοτήτων σχετίζεται με τις αρχαίες ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας (Magna Graecia), αλλά και με τη Βυζαντινή εποχή, όπου κατά τον 8ο αιώνα λόγω της εικονομαχίας, μαζικά μετανάστευσαν στην περιοχή Έλληνες. Για το λόγο αυτό διατηρήθηκε η ελληνική κουλτούρα και η χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία.

Στην Grecìa Salentina ομιλείται μέχρι τις μέρες μας η ελληνική διάλεκτος Grico, η οποία έχει και ιταλικές επιρροές. Η γλώσσα αυτή είναι κατανοητή σε κάποιο βαθμό από τους ομιλητές της νεοελληνικής γλώσσας. Σημαντική είναι η προφορική παράδοση, τα τραγούδια, τα ποιήματα και οι μύθοι στα Grico. Μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω της μετανάστευσης και της εισόδου της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης σε όλα τα σπίτια μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των Ελληνόφωνων.

Τα γυρίσματα για το νέο επεισόδιο συνεχίζονται και το ταξίδι μάς κάνουν μοναδικό τα υπέροχα τοπία της περιοχής, οι ζεστές καλοκαιρινές μέρες και η θερμή φιλοξενία των ανθρώπων που συναντάμε. Άλλωστε, όπως λένε και στο χωριό Calimera «Zeni sù en ise ettù sti Kalimera», δηλαδή «Δεν είσαι ξένη, εδώ στην Καλημέρα».

salento

Στο επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια από το Μουσείο στο Τάραντο και μια φοβερή ανακάλυψη!

Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι

1 reply »

Leave a comment