Greektoys

Αρχαία ελληνική κεραμική: γιατί είναι σημαντική η ψηφιοποίηση στη μελέτη αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών

Αρχαία ελληνική κεραμική: γιατί είναι σημαντική η ψηφιοποίηση στη μελέτη αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών

Η αρχαία ελληνική κεραμική προσφέρει αναπαραστάσεις που αφορούν αρχαία ελληνικά παιχνίδια. Πιο ειδικά στα αγγεία τύπου χους. Οι χόες ήταν μικρά αγγεία με τα οποία έπιναν κρασί τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα. Όταν τα αγόρια συμπλήρωναν τα τρία τους χρόνια τους επέτρεπαν να πιουν κρασί στη γιορτή των Ανθεστηρίων. Τις περισσότερες φορές παριστάνουν σκηνές παιδιών που παίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής. Ένας χους μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τα παιχνίδια και για τον τρόπο που έπαιζαν τα παιδιά με αυτά και έτσι αποτελεί σημαντική πηγή για τη μελέτη των αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών.

ancient-greek-pottery-scanΤο Σχέδιο Πλαγγόνα με την υποστήριξη του Βασιλικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών επιχειρεί την ψηφιοποίηση των παιχνιδιών στην Αρχαία Ελλάδα. Στην πρώτη φάση του πρότζεκτ, αγγεία με αναπαραστάσεις παιχνιδιών έγιναν τρισδιάστατα με τη βοήθεια της φωτογραμμετρίας, μιας ασφαλούς τεχνικής που δεν επεμβαίνει στα αντικείμενα και προσφέρει μεγάλη ακρίβεια. Με αυτόν τον τρόπο τα αντικείμενα είναι διαθέσιμα για μελέτη από επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό.

Μεθοδολογία

Η φωτογράφιση έγινε στο στούντιο του Βασιλικού Μουσείου Βρυξελλών. Χρησιμοποιήθηκε μια κάμερα DSLR με ένα φακό των 50 mm και άνοιγμα του διαφράγματος 11. Για το φωτισμό χρησιμοποιήθηκαν δυο πλάγιες πηγές και ένας κατακόρυφος προβολέας. Η φωτογράφιση έγινε περιστρέφοντας τα αντικείμενα σε μια ειδική βάση. Ο αριθμός των φωτογραφιών ξεπέρασε τις 240 λήψεις ανά αντικείμενο. Όλη η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε για την τεκμηρίωση του έργου.

Δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου

Χρησιμοποιήθηκε ειδικευμένο πρόγραμμα φωτογραμμετρίας για τη δημιουργία των μοντέλων και ακολούθησε η επεξεργασία τους στο πρόγραμμα blender. Το κάθε αντικείμενο έχει πάνω από 200000 πολύγωνα.

Οι Χόες σε 3D: Χρησιμοποιήστε το ποντίκι του υπολογιστή ή την οθόνη αφής

Μπορείτε να ακολουθήσετε την εξέλιξη του έργου μέσω της σελίδας του Greektoys και μέσω facebook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s