3D Αμφίπολη

Πρότζεκτ Μικροί Αρχαιολόγοι- Τρισδιάστατη αναπαράσταση τύμβου Καστάlogo_greektoys_mikroi_arxaiologoi

Στο πλαίσιο της ανασκαφής του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη δημιουργήσαμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του τύμβου, με σκοπό να αναπτύξουμε ένα έργο που να διευκολύνει τη μετάδοση της ιστορικής σημασίας του μνημείου στο ευρύ κοινό.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια μικρή εισαγωγή για τον τύμβο Καστά και τη μεθοδολογία που έχουμε χρησιμοποιήσει ως τώρα.

Τύμβος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης στην ανατολική Μακεδονία και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 900 μέτρων νοτιοανατολικά από το χωριό Μεσολακκιά Σερρών. Είναι επίσης στο σύνολο του γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης, ονομασία που προέρχεται από το Μακεδονικό ταφικό μνημείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου.

Μεθοδολογία:

Οι τεχνικές και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με τη χρήση του διαδικτύου καθιστά πιο εύκολη την πρόσβαση σε τέτοια έργα, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, ακόμα και από το σπίτι.

Χρησιμοποιούμε μια έμμεση μέθοδο, η οποία βασίζεται στη συλλογή δεδομένων με υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, με σκοπό να προσεγγίσουμε το πρωτότυπο όσο το δυνατόν καλύτερα:

  • Η τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι το 3D modeling μέσω του λογισμικού Blender.
  • Τα μοντέλα είναι Low poly (με λίγα πολύγωνα) για να παράγουμε μια ελαφριά εφαρμογή που να μπορεί να “τρέχει” σε οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό).
  • Χρησιμοποιούμε textures (εικόνες επιφάνειας και υφής) στα μοντέλα.
  • Χρησιμοποιούμε ειδικό φωτισμό για εστίαση στις λεπτομέρειες.
  • Το αποτέλεσμα προβάλλεται μέσω της εφαρμογής Sketchfab, που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω ίντερνετ, μεγέθυνσης, σμίκρυνσης και εστίασης στο μοντέλο.
  • Το μοντέλο διορθώνεται και ανανεώνεται συνεχώς με κάθε νέο εύρημα.

 

Η αναπαράσταση με τις Σφίγγες

Η αναπαράσταση με τις Σφίγγες

Βιβλιογραφία:

ALMAGRO, A. (2002) “Simple Photogrammetry. Easy and Fast” en XVIII International Symposium of CIPA. Berlin, Germany.

EL-HAKIM, S.; BERALDIN, J.A. (2002): “Detailed 3D reconstruction of monuments using multiple techniques” en The International Workshop on Scanning for Cultural Heritage – Complementing or Replacing Photogrammetry. Corfu, Greece.

ENGLISH HERITAGE (2006): Understanding Historic Buildings. A guide to good recording practice. English Heritage. Swindon, England.

INSTITUTO ANDALUZ DEL PATRIMONIO HISTORICO (2011): Recomendaciones técnicas para la documentación geométrica de entidades patrimoniales. España.

MULLEN, T. (2009): Mastering Blender. Published simultaneously in Canada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s