Διάλεξη+Εργαστήριο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επιστήμες της Αγωγής στο μάθημα «Το παιδί και το παιχνίδι, άλλοτε και τώρα»

Η Σοφία Παυλάκη με τους φοιτητές από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Επιστήμες της Αγωγής”.
Διάλεξη και εργαστήριο με θέμα “Αναβιώνοντας τα αρχαία παιχνίδια” πραγματοποιήθηκε από το Greektoys το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Επιστήμες της Αγωγής στο μάθημα «Το παιδί και το παιχνίδι, άλλοτε και τώρα». Οι φοιτητές, οι περισσότεροι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι σε σχολεία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιστορία των παιχνιδιών στην Αρχαιότητα και να μάθουν για τον τρόπο κατασκευής τους μέσω βιωματικού εργαστηρίου όπου έπαιξαν και έφτιαξαν παιχνίδια.
Η ομιλήτρια ήταν η Σοφία Παυλάκη, παραγωγός του έργου Greektoys children’s revolution®.
Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους!

Ανακατασκευή αρχαίου επιτραπέζιου παιχνιδιού
Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών. Κάποια από αυτά τα παιχνίδια παραμένουν γνωστά ως τις μέρες μας. Κούκλες (πλαγγόνες), αστράγαλοι, σβούρες, γιο-γιο, κουδουνίστρες και ζωόμορφα παιχνίδια πάνω σε ρόδες είναι μερικά από αυτά που μας έχει φέρει η αρχαιολογική σκαπάνη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν ποια είναι τα αρχαιότερα παιχνίδια του κόσμου, την εξέλιξη του παιχνιδιού από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας, τη διαδικασία κατασκευής τους και να παίξουν με παιχνίδια που υπήρχαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια!
Το εργαστήριο σκοπό έχει την προσέγγιση της τεχνικής κατασκευής και παιξίματος των αρχαίων παιχνιδιών για να χρησιμοποιηθεί σαν δραστηριότητα από τους δασκάλους στις τάξεις τους με τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο το Greektoys συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση των αρχαίων παιχνιδιών καθώς θα φτάσουν σε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών.

Διαφορετικά είδη ζαριών από το 3000 π.Χ. μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο
Σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό
Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση και τη διάδοση των αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών. Με τη χρήση τεχνικών 3D σάρωσης – σχεδιασμού – εκτύπωσης, οι φοιτητές είδαν τρισδιάστατα μοντέλα αρχαίων παιχνιδιών από εκθέματα των σημαντικότερων ευρωπαϊκών μουσείων, και ήρθαν σε επαφή με ακριβή αντίγραφά τους. Επίσης, παρακολούθησαν επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων Greektoys, με χαρακτήρες εμπνευσμένους από αρχαία ελληνικά παιχνίδια.
Η επαφή και η αλληλεπίδραση με τους φοιτητές μας έδωσε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το εργαστήριο, να εστιάσουμε περισσότερο στα σημεία που έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στις παρατηρήσεις τους. Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες και κυρίως την κα. Κακανά, τη διευθύντρια του ΜΠΣ, για την πρόσκληση και την τιμή.
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έπαιξαν και έφτιαξαν παιχνίδια μέσω βιωματικού εργαστηρίου.
Δείτε φωτογραφίες από τη δραστηριότητα
Categories: Greektoys