ΜΟΥΣΕΙΑ

Συλλογή Παιχνιδιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας

plaggona_chalkidas

Πλαγγόνα-Νευρόσπαστο

Συνεχίζοντας την καταγραφή αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, το Greektoys επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας.

Το Μουσείο της Χαλκίδας στεγάζει αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Εύβοια, που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή έως την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (110000 π.Χ.-3ος αι. μ.Χ.). Από τη συλλογή δε θα μπορούσε να λείπει ένα δείγμα από αρχαία ελληνικά παιχνίδια, ειδώλια και μικροαντικείμενα. Ξεχωρίζουν μικρά ζωόμορφα ειδώλια και μια πήλινη κούκλα (πλαγγόνα-νευρόσπαστο) με κινητά χέρια και πόδια.

Το μουσείο, αν και μικρό, παρουσιάζει σημαντικά έργα που αποδεικνύουν την πολιτιστική και ιστορική σημασία της Χαλκίδας στον ελλαδικό χώρο.

Αποτελείται από τρεις αίθουσες και μια αυλή.

Αίθουσα Ι

Εκτίθενται ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή (γύρω στο 110000 π.Χ.) μέχρι τα τελευταία γεωμετρικά χρόνια (γύρω στο 700 π.Χ.). Η αίθουσα περιλαμβάνει: παλαιολιθικά εργαλεία, κεραμική από τη νεολιθική περίοδος από διάφορες περιοχές της Εύβοιας, κεραμική πρωτοελλαδικής περιόδου από τη Μάνικα, μεσοελλαδική κεραμική από το Αλιβέρι, πρωτογεωμετρική και γεωμετρική κεραμική από τη Χαλκίδα και μιμήσεις κυκλαδικών αγγείων και ειδωλίων από τη Μάνικα και τη Μακρυκάπα.

Αίθουσα ΙΙ

Η αίθουσα αυτή καλύπτει τα χρόνια από την αρχαϊκή περίοδο μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκτίθενται μικροαντικείμενα, εργαλεία και νομίσματα από όλη την Εύβοια. Ιδιαίτερη σημασία για το Greektoys έχει η συλλογή με δείγματα κοροπλαστικής και παιχνιδιών από βοιωτικά εργαστήρια των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Αίθουσα ΙΙΙ

Σε αυτήν την αίθουσα εκτίθενται δείγματα της μεγάλης πλαστικής: Άγαλμα του Διόνυσου ή του Απόλλωνα (1ος αι. π.Χ.), τρίποδας με αφιέρωση στον Απόλλωνα, άγαλμα του Αντίνοου (2ος αι. μ.Χ.), άγαλμα του Πολυδευκίονα (2ος αι. μ.Χ.) και στήλες με θυσία από τη Λάρυμνα της Βοιωτίας και με παράσταση Διονύσου.

Αυλή

Στην αυλή εκτίθενται διάφορα ταφικά μνημεία (στήλες, σαρκοφάγοι, γλυπτά).

Αν βρεθείτε στην παραλία της Χαλκίδας, συμπληρώστε την όμορφη βόλτα με μια επίσκεψη στο Μουσείο.

Ωράρια εδώ:

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3375

 

 

filon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s