Greektoys

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στην καρδιά των Βρυξελλών

Εργαστήριο αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στις Βρυξέλλες

art-history-museum-brussels-workshop-greektoys

Τα παιδιά είχαν δει τα επεισόδια του Greektoys. Μόλις είδαν το αλογάκι φώναζαν «ο Βαλίος!»

art-history-museum-brusselsΤο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών έχει μια σημαντική ελληνορωμαϊκή συλλογή που ωστόσο δεν είναι πολύ γνωστή στους Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο. Το Greektoys Children’s Revolution® δίνει στα ελληνόπουλα την ευκαιρία να ανακαλύψουν αυτόν τον θησαυρό στην καρδιά των Βρυξελλών και να έρθουν κοντά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να τον αγαπήσουν. Έτσι, ακόμα ένα εργαστήριο με αρχαία ελληνικά παιχνίδια πραγματοποιήθηκε, αυτή τη φορά με τα παιδιά της τετάρτης δημοτικού του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Σχολείου και τη δασκάλα τους κα. Χριστίνα Πιτσιλλίδου. Τις εικόνες με τα παιδιά που εξερευνούν τις αίθουσες της ελληνορωμαϊκής συλλογής του Μουσείου ακόμα τις θυμόμαστε με χαρά. Συζητήσαμε για τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα, παίξαμε με πιστά αντίγραφα και φτιάξαμε παιχνίδια όπως τα έφτιαχναν τότε!

Ξενάγηση στην ελληνορωμαϊκή συλλογή

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα παιδιά είδαν αρχαίες κούκλες, αστραγάλους, ζάρια, κουδουνίστρες, κτλ. Έμαθαν ότι παρατηρώντας προσεκτικά τις κούκλες μπορούν να διακρίνουν ίχνη χρωμάτων, για παράδειγμα από ένα κολιέ ή στα ρούχα, που σημαίνει ότι είχαν πολυχρωμία. Επίσης, θαύμασαν τη γνωστή κύλικα με την αναπαράσταση “νεαρής που παίζει με σβούρα” του ζωγράφου Εγεσίβολου και το άλογο πάνω σε ρόδες του 4ου-6ου αι. μ.Χ.. Και τα δυο αποτελούν πραγματικά κοσμήματα της συλλογής. Όλες αυτές οι πληροφορίες δημιούργησαν απορίες στα παιδιά και προβληματισμούς για την ευθραυστότητα του υλικού, για την πολυχρωμία, τον τρόπο παραγωγής των παιχνιδιών στην αρχαιότητα, κτλ. Τα συζητήσαμε μαζί τους και λύσαμε τις απορίες τους.kylix-Girl-playing-with-a-spinning-top

Ένα παιχνίδι δεν το μαθαίνεις καλά αν δεν παίξεις μαζί του

Όταν βλέπουμε ένα παιχνίδι στο μουσείο, μαθαίνουμε για την ονομασία, το σχήμα, το υλικό και τη χρονολογία του παιχνιδιού, αλλά ένα παιχνίδι δεν το μαθαίνεις καλά αν δεν παίξεις μαζί του. Για αυτό μετά τη ξενάγηση, τα παιδιά έπαιξαν με πιστά αντίγραφα σβούρας, γιο-γιο, αστραγάλων, που έχουμε ξαναζωντανέψει χάρη στη 3D τεχνολογία. Αυτά τα παιχνίδια παιζόντουσαν διαφορετικά από τις σύγχρονες εκδοχές τους και για τα σημερινά παιδιά αποτελούν πρόκληση. Παραμένουν όμως παιχνίδια επιδεξιότητας και μετά από χιλιάδες χρόνια συνεχίζουν να δίνουν χαρά.

Όμως μεγαλύτερη χαρά από το να παίξεις είναι να φτιάχνεις τα δικά σου παιχνίδια. Φτιάχνοντας αρχαία παιχνίδια, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν τη διαδικασία της παραγωγής παιχνιδιών με χρήση καλουπιών όπως γινόταν στην αρχαία Ελλάδα. Τα παιδιά δημιούργησαν με πηλό αρχαίες κούκλες, συγκεκριμένα “κορινθιακές πλαγγόνες”, και αλογάκια πάνω σε ρόδες. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στις φωτογραφίες κάτω.

art-history-museum-brussels-workshop-greektoys-01

Τι είναι άθυρμα; Παιχνίδι στα αρχαία ελληνικά!

Ευχαριστούμε τη δασκάλα τους κυρία Πιτσιλλίδου για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, τις μητέρες-συνοδούς για τη βοήθεια και την στήριξη, και τα παιδιά που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιχνίδια αλλά και τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου. Με χαρά τα ακούσαμε να λένε πως θέλουν να ξαναέρθουν. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s