Greektoys

Ιρλανδία: Έλληνες μαθητές μαθαίνουν για τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια

Έλληνες μαθητές μαθαίνουν για τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια στην Ιρλανδία

greektoys-workshop-ireland-06

Η ισχύς εν τη ενώσει: Έλληνες μαθητές προσπαθούν να φτιάξουν το οστομάχιον του Αρχίμηδη στο ευρωπαϊκό σχολείο του Δουβλίνου.

moherΤο Greektoys Children’s Revolution® επεκτείνει τα εργαστήρια αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών σε άλλες χώρες. Μετά από την Ελλάδα και το Βέλγιο, ένα εργαστήριο έλαβε χώρα στην Ιρλανδία, αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Σχολείο της Ιρλανδίας (Centre for European Schooling Ireland). Συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια να φτάσουν τα αρχαία παιχνίδια σε περισσότερους Έλληνες μαθητές που ζουν στο εξωτερικό.

Νέα εργαστήρια, νέες προκλήσεις

Συνήθως κάνουμε τα εργαστήρια σε μουσείο όπου τα παιδιά μπορούν να δουν από κοντά αρχαία παιχνίδια, αλλά στην Ιρλανδία αυτό δεν ήταν δυνατόν, μιας και τα μουσεία της χώρας δε διαθέτουν γενικά συλλογές ελληνικής τέχνης (το πιο κοντινό είναι μια μικρή συλλογή κυπριακής κεραμικής στο αρχαιολογικό μουσείο του Δουβλίνου και μια ρωμαϊκή συλλογή που δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό*). Σε τέτοιες περιπτώσεις τρισδιάστατα μοντέλα και ακριβή αντίγραφα που παράγει το Greektoys γίνονται χρήσιμα εργαλεία για να καλύψουν το σκοπό του εργαστηρίου.

royal-game-of ur

Αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι παρόμοιο με το τάβλι

Ώρα για διασκέδαση

Στο εργαστήριο συμμετείχαν μαθητές Δημοτικού από 5 μέχρι 11 ετών και μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου από 13 μέχρι 16 ετών. Τα παιδιά μας περίμεναν με ενθουσιασμό αλλά και με περιέργεια για τη δραστηριότητα. Έμαθαν καινούριες λέξεις και ανακάλυψαν τον κόσμο των αρχαίων παιχνιδιών, ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού που δεν είναι πολύ γνωστό. Δείτε τις φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου για να μάθετε λεπτομέρειες.

Μια από τις προκλήσεις ήταν πώς να εφαρμοστεί το περιεχόμενο για να είναι κατάλληλο τόσο για τα παιδιά δημοτικού όσο και για τους εφήβους. Οι πιο μικροί μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη σειρά animation “Greektoys”και να παίξουν με σβούρες και τροχήλατα παιχνίδια ενώ οι μεγάλοι παίξανε με αρχαία επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια επιδεξιότητας όπως τη σβούρα με μαστίγιο, αστραγάλους, κτλ. Στο τέλος το εργαστήριο με πηλό είχε δυο επίπεδα δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία, για να μάθουν πώς έφτιαχναν τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα.

Χάρη στη συνεργασία με τις δασκάλες κα. Κική Κωνσταντινίδου και κα. Ίρμα Μποχορισβίλι, η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τις ευχαριστούμε από καρδιάς. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά που ανοίχτηκαν και βοήθησαν αυτό το εργαστήριο να γίνει πραγματικότητα!

greektoys-workshop-ireland-01

Φτιάχνοντας τα δικά μας παιχνίδια

Εντυπώσεις

«Το εργαστήρι μου άρεσε πάρα πολύ. Θα του έβαζα 5 στα 5 αστέρια επειδή έμαθα πολλά καινούρια πράγματα για τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα και στο τέλος φτιάξαμε τα δικά μας παιχνίδια. Ήταν ενδιαφέρον επειδή συνειδητοποίησα ότι αρκετά σύγχρονα παιχνίδια έχουν ομοιότητες με τα αρχαία ελληνικά αθύρματα. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε και μας παρουσιάσατε το εργαστήρι». (Κ…, Β’ Γυμνασίου).

«Σήμερα συμμετείχα στο Greek Toys Workshop στο σχολείο μου. Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά ειδικά το γεγονός ότι μας έδωσαν την ευκαιρία να παίξουμε με τα αρχαία παιχνίδια ήταν καταπληκτικό. Πιστεύω ότι το βίντεο που μας έδειξαν στην αρχή ήταν για μικρότερες ηλικίες (σαν το δημοτικό) αλλά ήταν πολύ καλοφτιαγμένο. Επιπρόσθετα μου άρεσε ότι είχαν καλό πλάνο για το πως θα χρησιμοποιούσαν την ώρα τους και για αυτό τίποτα δεν ήταν βαρετό επειδή υπήρχε συνεχώς κάτι καινούριο να μας δείξουν. Το καλύτερο κομμάτι της παρουσίασης ήταν όμως όταν φτιάξαμε τα δικά μας παιχνίδια. Τέλος, οι διοργανωτές ήταν πολύ ευγενικοί και απάντησαν όλες μας τις ερωτήσεις με ευχάριστο τρόπο. Τους συστήνω ανεπιφύλακτα γιατί όλοι περάσαμε τέλεια». (Σ…., Β’ Λυκείου).

«Κάθε φορά και μια νέα εμπειρία, κάθε φορά μια νέα πρόκληση, αλλά κάθε φορά πιο κοντά στο στόχο μας! Να φτάσουν τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια σε περισσότερα παιδιά που ζουν στο εξωτερικό!
Το ταξίδι μας στην Ιρλανδία θα μου μείνει αξέχαστο… γνωρίσαμε χαμογελαστούς ανθρώπους, αξιέπαινες δασκάλες, μα πιο πολύ απ όλα, τα παιδιά! Δειλά δειλά στην αρχή, με μέσο τα παιχνίδια τα προσεγγίσαμε για να μιλήσουμε για κάτι που πρώτη φορά έβλεπαν! Αρχαία ελληνικά παιχνίδια! Και ο πάγος έσπασε και τα παιδιά ανοίχτηκαν, μας άκουσαν, μας έκαναν ερωτήσεις, έπαιξαν, έπλασαν τον πηλό, με φαντασία και δημιουργικότητα, μαζί με γέλια και πειράγματα, και έφτιαξαν τα δικά τους παιχνίδια». (Σοφία Παυλάκη, Greektoys).

 

greektoys-workshop-ireland-11

Ένα παιδί παίζει με ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα

*Εκτός από το εργαστήριο, το Greektoys είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το αρχαιολογικό Μουσείο του Δουβλίνου, όπου βρήκε μια ευχάριστη συλλογή για την οποία θα δημοσιευτεί ένα άρθρο τις επόμενες μέρες. Μείνετε συντονισμένοι!

Φωτογραφίες

 

 

2 replies »

Leave a comment