Greektoys

Τι μου άρεσε από το μουσείο: τα παιδιά μιλούν για τα αρχαία παιχνίδια

Greektoys Children’s Revolution®

Τα εργαστήρια αρχαίων παιχνιδιών επέστρεψαν επιτέλους. Μετά από πολύ καιρό, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε ξανά παιδιά στο μουσείο Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών. Αυτή τη φορά, υποδεχτήκαμε τους μαθητές της Δ’ και της ΣΤ’ Δημοτικού ΤΕΓ S.H.A.P.E της Μονς, Βέλγιο. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στις 5 Ιουνίου και συμπεριέλαβε ξενάγηση στη συλλογή ελληνορωμαϊκών παιχνιδιών του Μουσείου και δημιουργία αντιγραφών παιχνιδιών. Από το Greektoys Children’s Revolution® ευχαριστούμε πολύ θερμά τους μαθητές, τους πρωταγωνιστές αυτού του εργαστηρίου, για τη συμμετοχή και τις υπέροχες δημιουργίες τους. Επίσης, ευχαριστούμε τη δασκάλα Μαριαννέτα Νικολάου και τους γονείς για την εμπιστοσύνη.

Σοφία Παυλάκη, υπεύθυνη του προγράμματος Greektoys στις Βρυξέλλες

Διαβάστε τις εντυπώσεις των παιδιών και μάθετε για τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια

Τι μου άρεσε από το μουσείο

Εμένα μου άρεσαν όλα τα πράγματα που είδαμε, αλλά το αγαπημένο μου ήταν όταν φτιάχναμε από πηλό αλογάκια και κούκλες. Ήταν πολύ διασκεδαστικό όταν τα φτιάχναμε. Το δεύτερο αγαπημένο μου πράγμα ήταν η Ρώμη σε πολύ μικρά κομμάτια, και ήταν τεράστιο. Είχε πάρα πολλές λεπτομέρειες και ήταν όμορφα. Ένα από τα πράγματα που μου άρεσαν ήταν οι κούκλες επειδή μπορούσαν να κουνήσουν τα χέρια και τα πόδια τους και επειδή έπαιζαν κουκλοθέατρα με αυτές.

Η εντύπωσή μου

Η εντύπωσή μου ήταν ότι είδαμε κάποια πράγματα που δεν έχω ξαναδεί σαν τα βάζα και τις κουδουνίστρες. Ένας άλλος λόγος γιατί έχουμε να βγούμε έξω από το S.H.A.P.E. για πολύ καιρό λόγω του κορονοϊού.

Το Μουσείο

Στο μουσείο είδα πολλά πήλινα παιχνίδια, αντικείμενα και βάζα ή πιάτα!!! Οι πλαγγόνες ήταν τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών και είχαν χέρια και πόδια που κινούνται όπως οι σημερινές κούκλες. Ήταν τόσο υπέροχες. Τα άλογα ήταν τα αγαπημένα παιχνίδια των αγοριών. Ήταν σαν αυτοκινητάκια σε άλογα. Τα βάζα και πιάτα απεικονίζουν ανθρώπους να κάνουν διάφορες δουλειές. Όταν έβαζες φαγητό μέσα δεν βλέπεις την εικόνα αλλά όσο αδειάζει βλέπεις καλύτερα την εικόνα.

Αριάδνη, 7 Ιουνίου 2021

Μου έκανε εντύπωση ότι βρήκαν αρχαία παιχνίδια σε τάφους παιδιών

Από το μουσείο που πήγαμε μου έκανε εντύπωση ότι βρήκαν αρχαία παιχνίδια σε τάφους παιδιών. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Μου άρεσε επίσης η δραστηριότητα που κάναμε ότι φτιάξαμε παιχνίδια από πηλό. Είχε πολύ πλάκα. Πιο πέρα υπήρχε ένα τραπέζι που είχε κάποια παιχνίδια όπως βόλους, σβούρα, ένα αλογάκι με ρόδες και είχε κούκλες από τον 5ο αιώνα. Θα ήθελα να ξαναπάω και να δω όλο το μουσείο γιατί είδαμε μόνο το ελληνικό κομμάτι.

Χρυσή

Η τετάρτη και η έκτη τάξη του Ελληνικού σχολείου ΤΕΓ πήγανε στο μουσείο

Σήμερα, η τετάρτη και η έκτη τάξη του Ελληνικού σχολείου ΤΕΓ, πήγανε σε μια φανταστική εκδρομή στο Μουσείο Ζωγραφικής και Ιστορίας των Βρυξελλών!

Αυτό το μουσείο είναι το μεγαλύτερο στις Βρυξέλλες και ένα απ’τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης! Φιλοξενεί αντικείμενα από πολλές μεριές του κόσμου (Αίγυπτος, Ελλάδα, Καναδά, Αμερική, κ.ά.)

Τη στιγμή που φτάσαμε, παρατήρησα πως το μουσείο είναι πραγματικά τεράστιο και φυσικά πολύ εντυπωσιακό. Μόλις μπήκαμε μέσα όμως, καταλάβαμε γιατί είναι τόσο διάσημο· είχε μεγάλα αγάλματα σχεδόν σε κάθε άκρη!

Παρόλο που δεν είχαμε την ικανότητα να εξερευνήσουμε όλους τους πολιτισμούς, ο Ελληνικός και πολύ λίγο από τον Ρωμαϊκό, ήταν εξαιρετικοί!

Ακόμα, η «ξεναγός» μας ήταν πολύ ευγενική και φάνηκε πως ξέρει πάρα πολλά πράγματα για την Αρχαία Ελλάδα. Μας έμαθε και τρεις καινούριες λέξεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Αυτές ήταν οι πλαγγόνες, οι οποίες είναι κούκλες (που ήταν νευρόσπαστες), αθύρματα που ήταν τα παιχνίδια, και τέλος χους που σημαίνει χώμα.

Στο τέλος της ξενάγησης, πήγαμε σε ένα «εργαστήριο» και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών.

Περάσαμε απίστευτα και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να είναι έτοιμο το κινούμενο αλογάκι που έφτιαξα!

Οι εντυπώσεις μου από την επίσκεψη στο Μουσείο

Το Σάββατο πήγα με τους γονείς μου σε ένα μουσείο στις Βρυξέλλες. Εκεί με περίμενε η δασκάλα μου και οι συμμαθήτριές μου.

Εκεί είδαμε παιχνίδια που έπαιξαν τα παιδιά στα αρχαία χρόνια. Η κυρία Σοφία, μια κυρία που δούλευε στο μουσείο, μας εξήγησε τί ήταν το κάθε παιχνίδι και πώς έπαιζαν τα παλιά χρόνια με αυτά.

Όλοι είχαμε φέρει από το σπίτι μας πηλό. Η κυρία Σοφία μας βοήθησε να φτιάξουμε ένα παιχνίδι η καθεμιά μας. Εγώ έφτιαξα ένα άλογο με ρόδες.

Μου άρεσε πολύ το μουσείο. Τα παιδιά παλιά έπαιζαν με διαφορετικά παιχνίδια από εμάς. Χαίρομαι που έμαθα τόσα πολλά πράγματα για αυτό.

Βασιλική

Gallery

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s