Greektoys

Ένα μεσημέρι στου Αρχαιολογικού τα μέρη!

valios

Ποια παιχνίδια βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας; Δείτε τη μεγάλη συλλογή με Κούκλες και παιχνίδια

Η συλλογή αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας περιλαμβάνει σβούρες, γιο-γιο, αλογάκια με ρόδες και τις περίφημες αρχαίες κούκλες, τις barbies της εποχής! Η συλλογή προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης και της ποικιλίας των παιχνιδιών στην Αρχαία Ελλάδα αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του παιχνιδιού. Πιο αναλυτικά θα μάθουμε:

  • Πώς εξελίχτηκαν τα ειδώλια με θρησκευτικές και τελετουργικές χρήσεις σε παιχνίδια μίμησης (κούκλες) και πώς άλλα αντικείμενα σε παιχνίδια δεξιοτήτων (σβούρες, γιο-γιο).
  • Στοιχεία για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή με ποια παιχνίδια παίζανε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.
  • Άλλες χρήσεις του παιχνιδιού ως προσφορές σε θεούς ή ως κτερίσματα σε παιδικούς τάφους.

Επίσης, πολύ σημαντικά είναι τα αγγεία της συλλογής με αναπαραστάσεις παιχνιδιών, οι οποίες είναι χρήσιμες πηγές για την έρευνα και την κατανόηση του ρόλου του παιχνιδιού στην αρχαιότητα.

Η συλλογή αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών του Αρχαιολογικού της Αθήνας μαζί με τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα.

Ancient greek toys made with clay - αρχαία ελληνικά παιχνίδια

Γυναικείο ειδώλιο. 7ος αι. π.Χ.

 

Δραστηριότητα

Επισκεφτείτε το ψηφιακό μουσείο αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών Greektoys.

https://greektoys.org/3d-museum_arxaia_ellinika_paixnidia/

Για να μάθουμε περισσότερα:

https://greektoys.org/2014/11/10/paixnidia_sthn_arxaia_ellada/

 

 

Leave a comment