Greektoys

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια alla Scala di Milano;

Η μυστηριώδης συλλογή αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών του Ναού της Όπερας.

Επίσης, δείτε τα παιχνίδια που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Μιλάνου από την πρόσφατη επίσκεψη του Greektoys!

Lilly_opera1Στην αναζήτηση και για την καταγραφή των αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών στα μουσεία της Ευρώπης, το Greektoys ταξίδεψε στο Μιλάνο και επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Μια ευχάριστη ανακάλυψη προέκυψε για το Θέατρο Alla Scala di Milano. Ας τα παρουσιάσουμε όμως με τη σειρά.

Η μυστηριώδης συλλογή αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών στο Ναό της Όπερας

Το Μουσείο Teatrale alla Scala φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από θεατρικά κοστούμια, σχέδια σκηνογραφίας, πορτρέτα μουσικών και μουσικά όργανα που καλύπτουν όλη την ιστορία της όπερας. Είναι λιγότερο γνωστό για την συλλογή αρχαιοτήτων, γνωστή ως συλλογή Σαμπόν, που το μουσείο απέκτησε το 1911 αγοράζοντάς την από τον Γάλλο συλλέκτη Giulio Sambon, ο οποίος ζητούσε μια υπερβολικά υψηλή τιμή. Επειδή τα διαθέσιμα κρατικά χρήματα δεν έφταναν, πολλοί πολίτες βοήθησαν για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, σε μια μορφή crowfunding της εποχής. Η συλλογή αποτελείται από περίπου 1000 εκθέματα, ανάμεσα τους αρχαία αγγεία που παριστάνουν χορευτές, αρχαία μουσικά όργανα, αλλά και εκθέματα αρχαίων ελληνορωμαϊκών παιχνιδιών!

Από τότε η συλλογή έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια, όπως την καταστροφή του Μουσείου στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έχει επεκταθεί χάρη σε καινούριες αγορές και δωρεές. Ωστόσο, από το 2004 κρίθηκε ότι η συλλογή αρχαιοτήτων δεν είναι ταιριαστή με τα άλλα εκθέματα του Μουσείου alla Scala και δεν ήταν πια προσβάσιμη στον κόσμο, παρόλο που είχε βοηθήσει στην απόκτησή της.

Το 2009 η συλλογή Σαμπόν δίνεται στην Αρχαιολογική Επίβλεψη της Λομβαρδίας, όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, και μετά από χρόνια προσπάθειας μαζί με το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, επιτέλους ένα μέρος, εκείνο που αφορά τα αρχαία παιχνίδια, έχει εκτεθεί ξανά και κάποια αντικείμενα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό του Μιλάνου. Σύντομα ετοιμάζεται μια καινούρια έκθεση!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μιλάνου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μιλάνου παρουσιάζονται αντικείμενα της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα και μέσα σε αυτά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιχνίδια. Η συλλογή με τα αντικείμενα για το παιδί αναφέρεται ως “Greci – L’Universo dei Bambini”(Έλληνες – Ο κόσμος του παιδιού). Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίσαμε το κλασικό παιχνίδι “αστράγαλοι”σε μπρούντζινη εκδοχή, πήλινες ζωόμορφες κουδουνίστρες, ζάρι από ελεφαντόδοντο, πήλινα αλογάκια και μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης, ως παιχνίδια μίμησης.

Τα περισσότερα από αυτά τα εκθέματα βρέθηκαν στην περιοχή της Απουλίας, στην Νότια Ιταλία – την περιοχή την οποία γνωρίζουμε και ως Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia). Χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα πΧ. Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε, μπορείτε να μάθετε ακριβείς πληροφορίες για το καθένα από αυτά.

 

Leave a comment