Greektoys

Παρακαλούμε… ΑΓΓΙΖΕΤΕ! Απτική συλλογή στο Νέο Μουσείο της Θήβας

tactile-collection-archaeological-museum-thebes

Για πρώτη φορά οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν αυθεντικά εκθέματα του Μουσείου και να αισθανθούν τη μορφή, την υφή και το βάρος τους.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας είναι προσβάσιμο από επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης. Η συλλογή καλύπτει όλη τη μακραίωνη ιστορία της Θήβας και της περιοχής της Βοιωτίας, τους μύθους του Ηρακλή, του Οιδίποδα, του Διονύσου και την επιρροή στη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.

Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές, οθόνες αφής, εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό και αναπαραστάσεις κάνουν την έκθεση μια ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

heracles

Οι άθλοι του Ηρακλή, μυθικού ήρωα της Θήβας

Η απτική συλλογή Αρχαιότητες από τη Βοιωτία

Ανατρεπτική διαδικασία μάθησης στο μουσείο μέσω της αφής αρχαίων αντικειμένων, η συλλογή Αρχαιότητες από τη Βοιωτία μας πηγαίνει στα παιδικά μας χρόνια όπου η γνώση κατακτιόταν μέσω της εμπειρίας και των αισθήσεων. Η χρήση απτικού υλικού έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλά μουσεία του κόσμου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας παράγονται αντίγραφα σημαντικών έργων που προσφέρονται στην εμπειρία της αφής στο κοινό. Η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας διαφέρει σε μια λεπτομέρεια: τα αντικείμενα δεν είναι αντίγραφα αλλά αυθεντικά από τις συλλογές του. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να αισθανθούν τη μορφή, την υφή και το βάρος τους. Στην αρχή ο κόσμος διστάζει μέχρι να σπάσει τον κανόνα του “μην αγγίζετε”, μερικοί δεν δοκιμάζουν καν, αλλά αυτοί που τολμούν ζουν μια εμπειρία μοναδική.

Η συλλογή αποτελείται από αντικείμενα της καθημερινής ζωής των αρχαίων βοιωτών, όπως κεραμικά αγγεία, γυναικείες μορφές, ειδώλια ζώων, κτλ. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από αυτή τη συλλογή αλλά και από άλλα εκθέματα του μουσείου εδώ.

Το Greektoys ενθαρρύνει τη χρήση και αναδημοσίευση αυτού του άρθρου. Με αναφορά δημιουργού: Greektoys Children’s Revolution® και πηγή: greektoys.org

Εικόνες

1 reply »

Leave a comment