Τι είναι το Greektoys

Είναι ένα εκπαιδευτικό έργο που περιλαμβάνει τη δημιουργία της παιδικής σειράς 3d animation “Greektoys”, άρθρα και έρευνα σχετικά με τα παιχνίδια της αρχαιότητας, προτάσεις για εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές παιδικές δραστηριότητες, δημιουργία μουσικής για παιδιά και το πρότζεκ “Μικροί Αρχαιολόγοι” που αφορά την τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του τύμβου Καστά της Αμφίπολης.

Οι δημιουργοί είναι ο Λουής Σάντος (σκηνοθέτης), η Σοφία Παυλάκη (παραγωγός) και η Φωτεινή Παυλάκη (marketing).

Θέμα της παιδικής σειράς animation

Οι βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς είναι τρία παιχνίδια της αρχαίας Ελλάδας. Ο Βαλίος είναι ένα πήλινο αλογάκι, η Λίλυ είναι μια παιδική κουδουνίστρα και ο Φίλων είναι ένα γουρουνάκι-μπιμπερό. Μαζί ζουν περιπέτειες και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όπου γνωρίζουν παιχνίδια άλλων πολιτισμών, με αποτέλεσμα να κάνουν άνω-κάτω τα μουσεία που τους φιλοξενούν.

Σκοπός
Να μαθαίνουν τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Προγραμματισμός
Η πρώτη τριλογία της σειράς αποτελείται από τα εξής επεισόδια: “Greektoys: Η σβούρα”, “Greektoys: Φεγγαράκι μου τρελό” και “Greektoys: Άγια Νύχτα”.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε και το τέταρτο επεισόδιο της σειράς “Ο Βαλίος και ο θησαυρός των γκρίκο”.
Τα στάδια για τη δημιουργία των νέων επεισοδίων θα δημοσιεύονται στο site του Greektoys.

Τεχνολογία
Η δημιουργία του Greektoys γίνεται αποκλειστικά με ελεύθερο software, με βασικά προγράμματα το Blender, το Gimp, το Audacity, σε λειτουργικό σύστημα Gnu Linux. Τα επεισόδια κυκλοφορούν επίσης σε στερεοσκοπική μορφή (s3D), απαντώντας στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Για το στερεοσκοπικό κομμάτι χρησιμοποιείται python script του Sebastian Schneider.

Διανομή
Το Greektoys είναι Open movie project, δηλαδή, διανέμεται, προβάλλεται και μπορεί να μελετηθεί δωρεάν και ελεύθερα. Το τελικό έργο θα κυκλοφορήσει με άδεια creative commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported

Χρηματοδότηση
Ένα κομμάτι της χρηματοδότησης θα καλυφθεί με ιδιωτικές χορηγίες και το υπόλοιπο με crowdfunding (χρηματοδότηση από τον κόσμο). Θα δημιουργηθεί καμπάνια για το σκοπό αυτό.

Συνεργασίες
Κάποιες από τις συνεργασίες του Greektoys που αξίζει να σημειώσουμε:

  • Δημοσίευση στο National Geographic History, τεύχος Απριλίου 2016, σχετικά με τον Τύμβο Καστά
  • Rai Storia (National Italian TV) – Συμμετοχή στο ντοκυμαντέρ “I Grifoni di Ascoli Satriano su Rai Storia” σχετικά με τον Τύμβο Καστά
  • Δημοσίευση φωτογραφικού υλικού στο βιβλίο “Ancient Greek Civilization” David Sansone, 3rd Edition, εκδόσεις Wiley Blackwell
  • Το Greektoys συμμετείχε στην 1η επιστημονική ημερίδα “Παιδαγωγική αξιοποίηση ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία” του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Επιστήμες της Αγωγής – Εκπαίδευση με Χρήση Νέων Τεχνολογιών” του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Δημοσίευση του άρθρου “Greektoys: Η χρήση της τεχνολογίας για την προώθηση της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς” στο βιβλίο “Εκπαίδευση με χρήση νέων τεχνολογιών 1: Παιδαγωγική αξιοποίηση ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία” από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2017.
  • Το νέο σχέδιο “Πλαγγόνα” υλοποιείται από το Greektoys με τη βοήθεια του Βασιλικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών (Royal Museums of Art and History, Cinquantenaire Museum)
  • Wikipedia –  Kasta tomb article, 3D αναπαράσταση του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης

Επικοινωνία

mail: 3dmagikosfakos@gmail.com
https://greektoys.org/
https://www.facebook.com/pages/Greektoys/235770813253310?ref=ts&fref=ts
https://www.youtube.com/watch?v=KVmQn9CjxbM

Episode 1: “The spinning top”

Episode 2: “Twinkle, twinkle, crazy moon”

 Episode 3: “Silent Night”

 Episode 4: “Little Pirates”

Leave a comment